Valg av instrument

I Alle kan blåse benytter vi tre instrumenter; kornett, klarinett og bariton. Alle instrumentene er stemt i samme toneart, noe som gjør det enklere å instruere. De gir også en fin variasjon slik at vi kan lage et balansert og flott orkester.

VIKTIG! Alle får utdelt hvert sitt instrument som vi låner ut gratis. Barna vil også få lov til å ha med instrumentene hjem. Dette er store verdier, og hvert instrument koster mange tusen kroner. Det medfører ikke noe erstatningsansvar å låne med instrumenter hjem, men vi oppfordrer selvsagt til å behandle de med respekt. Det er ikke leketøy, men kostbare instrumenter som må behandles deretter.

Under ligger en kort presentasjon av de tre instrumentene. Vi ønsker at foresatte skal ta seg tid til å se på dette sammen med barna før man fyller ut skjema for instrumentvalg. Vi vil så langt det er mulig forsøke å gi alle sitt 1. valg, men må også ta hensyn til at vi bør ha en viss fordeling for at opplegget  skal fungere.


Klasse *
Hvis du har andre beskjeder/kommentarer setter vi pris på det.

Kornett

Kornett er et instrument som ligner veldig på trompet, men er litt kortere og har en rundere og varmere klang.

Kornetten er også glimrende som solistinstrument, og Ole Edvard Antonsen bruker det mye til variasjonssoloer som i musikkeksemplet "Napoli" her. 

Kornett brukes både i janitjarkorps og brassband, og det går også an å starte på kornett hvis man senere har lyst til å spille horn eller andre messinginstrumenter.


Klarinett

Johannes Hansen (han som skrev Valdresmarsj) sa at klarinett er janitjarorkesterets viktigste melodi-instrument.

Klarinetten er veldig allsidig og kan brukes både i korps, orkester, i jazz-orkestre og som solistinstrument.

Klarinetten er også et letteste instrumentet vi bruker i Alle kan blåse, så hvis man har lang skolevei og ikke vil ha for tungt å bære er dette et smart valg.


Baryton

Baryton vil bli motoren og grunntonen i vårt ensemble. 

På engelsk kaller de baryton for euphonium. Dette kommer av latin og betyr "vellyd", og det kan vi godt forstå! 

I klippet her demonstrerer David Childs hva som er mulig å spille på en baryton, og her er både vellyd og teknisk enormt vanskelige passasjer.

I motsetning til hva mange tror er det faktisk større register/tekniske muligheter på en baryton enn en trompet/kornett, så dette er instrumentet for de virkelig virtuose!